מרוקו למטייל העצמאי - חלק א' -ברוכים הבאים למרקש!

רוצים לטייל לבד במרוקו? צירפתי את התשובות לכל השאלות הבוערות. מה המקומות שאסור לפספס? איפה הכי כדאי לישון? ומה המסעדה שרק בשביל הנוף שלה שווה לחזור שוב ושוב למרקש?! כל המידע הנחוץ למטייל העצמאי במרוקו.
לטייל במרוקו

"אז ספרי ספרי ספרי, איך זה לטייל במרוקו ככה לבד?ועוד עם תינוקת" , "ואיפה את ממליצה לישון" ו"ספרי לנו על מקומות מיוחדים, לא מתויירים". אז כן. ברורה לי הסקרנות. ואם יש דבר שאני אוהבת, זה לטייל בעולם, ולהכיר מקומות חדשים בעיניים כמה שיותר מקומיות. וכמה שפחות מתויירות. אז מאוד מבינה את הרצון, לגלות את מרוקו מבפנים. ואחרי שגרנו שם, וחווינו אותה ככזאת, כמעט שקשה לי לדמיין אחרת.

אז ארזתי לכבודכם המלצות חמות שלי לביקור עצמאי במרוקו. מרוקו היא מדינה ענקית ומגוונת שאפשר לטייל בה הרבה זמן. ועדיין להרגיש שטעמתם רק ביס. הפוסט הזה הוא שער. שיעזור לכם להכנס לחגיגה הזאת.

עד לשנה האחרונה, דלת הכניסה לישראלים למרוקו הייתה קזבלנקה. אולם - מאז הסכמי אברהם, ישנן טיסות ישירות, עם אפשרות כניסה ישירה למרוקו דרך מרקש. וזו חד משמעית אופציה עדיפה. לכן (נו טוב, וגם כי אני מאוהבת בעיר הזאת שהפכה לי בית) אני בוחרת להתחיל אתכם במרקש. שהיא בעצמה עיר, שאפשר להעביר בה טיול שלם. מה גם שהיא בסיס מדהים לטיולי כוכב. לכיוון הרי האטלס, אסוואירה ואפילו וורזאזאת. יוצאים לדרך?!

מרקש | Marrakesh - העיר האדומה, למרגלות הרי האטלס

אחחח מרקש, אהובתי. בזמן שאני כותבת את המילים האלו, אני יכולה ממש להריח את הריח שיש לעיר המיוחדת הזאת. העיר הגדולה שלמרגלות הרי האטלס, שמיליון גוונים של וורוד מעטרים אותה. אם יש טיפ אחד בסיסי לטיול במרקש - אל תחפשו יעדים, פשוט שוטטו ולכו בה לאיבוד! היא אחת הערים המתויירות בעולם, אבל סוד הקסם שלה בעיניי, הוא דווקא במקומות הפחות מתויירים. היא כזאת חגיגה של תרבות, אומנות, צבעים, צלילים וריחות - שלפעמים מרגיש שניסיון למסגר אותם ב"מוזיאון" או בנקודת ציון, רק פוגע.

וורוד מרקש - מרוקו למטייל העצמאי - חלק א
מרקש - מיליו גוונים של וורוד

1. השוק של מרקש

ביום הראשון למגורים שלנו במרקש הלכנו ברגל מהבית החדש אליו נכנסו כל הדרך על לכיכר החלומות, הז'מע אל פנה. מהכיכר נכנסנו לתוך השוק. שמעו, מי שלא ביקר בשוק של מרקש לא מבין מה זה חגיגה -של צבעים וצורות וריחות ואנשים! נשארתי פעורת פה מול כל היופי הזה, מנסה לעכל מה אני חווה. מאז השוק הפך להיות החצר האחורית שלנו. כל יום צעדתי עם יעלי, נאבדת בסימטאות, מגלה בעלי מלאכה חדשים ופינות קסומות ומלאות בצבע.

מרקש ידועה בשווקים המרהיבים שלה. שווקים בלתי נגמרים. שאפשר רק בהם לבלות כמה ימים ולא יימאס. קילומטרים של סמטאות צבעוניות, שהם חגיגה לעיניים. עד שלפעמים קשה להכיל את כל העושר הזה בביקור הראשון. אל השוק במרקש מגיעות כל סוגי האומנות המרוקאית המסורתית. מהמרחב כולו. ותוכלו למצוא בו מגוון בלתי נגמר של מוצרים לבית, כלי קרמיקה, אהילים, נעליים, אריחים מרוקאים, רהיטים מרוקאים, שטיחים, מוצרי טקסטיל, נחושת, עץ, תבלינים ו..בעצם. מה לא?!

חנות תבלינים בשוק במרוקו
חנות תבלינים בסימטה בשוק. ולא רק. אם תבקשו יפה תוכלו להזמין מהמוכר גם הולודוד. וכמה מילות כישוף.

ובכל מה שנוגע לקניות בשוק של מרקש, קבלו טיפ - לעולם אל תקנו בבאסטות הראשונות. ככל שתכנסו פנימה, לתוך הסימטאות, המחירים ירדו, ותמצאו דברים מיוחדים יותר. וכמו בכל דבר בחיים - הדברים הטובים ביותר - סמויים מין העין. אם תרצו לחוות את הצד הפחות תיירותי של השוק, כדאי להסתובב בסמטאות האחוריות של השוק, בסמטאות בעלי המלאכה - שם תמצאו בעלי מלאכה שעובדים ומייצרים שם את המוצרים שיגיעו מאוחר יותר לשוק, וזאת חוויה מרתקת ומרהיבה, שבעצמה שווה סיבוב של כמה שעות.

2. חגיגה מרוקאית - הז'מע אל פנא

הכיכר המרכזית של מרקש היא כיכר החלומות - הז'מע אל פנא . ממנה יוצאות הסמטאות של השוק. במהלך היום זו כיכר גדולה עם בסטות של מיץ תפוזים ודוכנים של דיסקים, אבל החגיגה האמיתית מתחילה עם רדת הלילה. כל ערב, החל מהמשקיעה, המקום מתמלא אנשים - ילדים, צעירים ומבוגרים, תושבים ותיירים, אלפי אנשים שמגיעים כל ערב לקרנבל המרוקאי השמח הזה. בזמן שהכוכבים מתחילים לצאת, נפתח שוק אוכל והמון דוכנים של קעקועי חינה, מספרי סיפורים, מוזיקאים, נחשים, קלפים, דוכני יד שניה של דברים שווים (תיקים, כלי נחושת) ועוד.

ההמלצה שלי היא להגיע לז'מע אל פנא לקראת שקיעה. לתפוס מקום באחד מבתי הקפה על הטרסות מסביב לכיכר. לשתות תה עם נענע או נוסנוס (חצי-חצי, או כמו שאנחנו מכנים אותו - קפה הפוך) ולצפות על המראה היפה של הכיכר מתמלאת בהתרחשות תחת שמי-שקיעה. ורק אז לרדת ולהסתובב קצת . לאורך הלילה פועלים דוכנים- דוכנים של אוכל רחוב (סירי ענק של מרק חריריה), שתיה חמה, מיצי פירות, עוגיות מרוקאיות, וכל מיני דוכני קלפים, שעשועים וסוגים שונים של הימורים - שעוד לא פגשתי מישהו, שהצליח להרוויח מהם 🙂 מה שכן - שימו לב לארנק שלכם! מסתובבים בכיכר לא מעט כייסים, שרק מחכים להנות מהכסף שהבאתם אתכם.

מבט אל השקיעה, עם קפה ביד, מהמרפסת מעל הז'מע אל פנע.

3. גני מז'וראל

Jardin Majorelle- גנים יפיפיים שהוקמו על ידי הצייר הצרפתי ז'ק מז'ורל. המתחם כולל עצים, דקלים בריכות מים ובית בצבע כחול עז שהפך לאייקון (או בשמו הצרפתי-מרוקאי בלו מז'ורל, אגב, על השם נרשם סימן מסחרי) תתכוננו - זה צבע שהולך להעיף אתכם. בשנות ה 80, הציל המעצב איב סן לורן את הגן, שהיה מיועד להריסה, וקנה אותו. במקום בית קפה חמוד, עם חצר כייפית לישיבה, וחנות ספרים. כיום נפתח שם גם מוזיאון איב סן לורן שגם בו מומלץ לבקר.

יעלי בודקת את מצב העציצים בגני מז'וראל

4. המלאח - היסטוריה יהודית במרקש

אחד מהאיזורים המסקרנים בעיר הוא המלאח - הרובע היהודי במרקש, שהיה ליבה של הקהילה היהודית (כ40,000 יהודים התגוררו שם עד לשנות ה 50). הכניסה למלאח עוברת דרך סימטאות שוק מקורה, ובמרכזו של המלאח ממוקם סלאת אל עזמה - בית הכנסת העתיק הכחול והיפיפה. בדומה למבנים רבים במרוקו, מבחוץ יראה לכם המבנה פשוט ומתפורר, אבל כניסה לחצר הפנימית תגלה לכם מבנה מרהיב. כיום תוכלו לחוות את המקום כמוזיאון בו תפגשו את סיפור יהדות מרקש.. פסיעה של כמה רחובות תקח אתכם לבית העלמין היהודי של מרקש, גם הוא עבר שיפוץ בשנים האחרונות, ומראה בית העלמין הענק והמשופץ, בו כל הקברים צבועים לבן, נותן לרגעים להרגיש, את הקהילה הגדולה שחיה בעבר בעיר.

המלאח היהודי במרוקו
השוק המקורה בכניסה למלאח

כל איזור המלאח, שבעבר היה הרובע היהודי, עובר תהליך מעניין של שימור. מלך מרוקו הכניס לחוקה את נושא שימור המסורת היהודית כחלק מתרבות מרוקו והושקע הרבה כסף בשיפוץ האיזור. במסגרת הפרויקט החזירו לכל הסמטאות את שמן המקורי בעברית (למשל רחוב תלמוד תורה). במלאח יש למעלה מ 30 בתי כנסת, מרביתם הגדול סגורים.

קהילה יהודית במרוקו
הצצה לסלאת אל עזמה

5. אנסמבל ארטיזנה - חגיגת אומנות מרוקאית

אם רק הייתי מקבלת שקל על כל פעם שנשאלתי את השאלה "איפה אפשר לעשות סדנאות אומנות במרקש?".. התשובה שלי היא כזאת : בשום מקום ובכל מקום 🙂

למה אני מתכוונת ? לא תמצאו הרבה מקומות במרקש בהם באופן ממוסד אפשר להגיע ולעבור סדנאות אומנות כתיירים. א ב ל, מצד שני - האותנטיות - זה כל הקסם! בעלי מלאכה רבים ישמחו לתת לכם להתנסות, לחוות ולגעת קצת בקסם האומנות. מה ההצעה שלי? פשוט לבקש! תמורת סכום סימלי, מרביתם ישמחו לאפשר לכם התנסות חד\רב פעמית.

אנסמבל ארטיזנה - זהו מרכז לאומנות מסורתית, שממוקם כמעט בכל עיר במרוקו. במרקש זהו מבנה יפיהפיה - עם עשרות חדרים וחללים - בכל אחד מהם יושב בעל\בעלי מלאכה ויוצרים. המקום עצמו מונגש מאוד, ותמצאו בו גם בית קפה בחצר. וזו אחלה נקודה לבקר בה, וגם להתנסות במלאכות שונות. פשוט - לפנות יפה לבעל המלאכה, ולשאול אותו אם יוכל ללמד אתכם לעשות משהו קטן, תמורת תשלום. כשההורים שלי באו לבקר אותנו במרוקו, אבא שלי התנסה בסדנת חריטה בנחושת ממש שם. ויצא עם תליון שלא מבייש אומן מתחיל :).

אריגה מרוקאית מסורתית
אני מתנסה באומנות האריגה הנשית.

6. חמאם - חוויה מרוקאית מרגיעה

אחת המסורות המדהימות במרוקו היא חווית החמאם. מקום הרחצה והפינוק המסורתיים. דמיינו לכם, באמצע יום עבודה, או בסופו - עצירה לשעה של פינוק בחמאם. אל החמאם הולכים גברים ונשים להתפנק ולהרגע, בסוף יום, או לקראת סוף שבוע. יש סוגים שונים של חמאים - יש חמאם שדומה לחמאם הטורקי בו שוהים יחד במתחם רחצה, וכל אחד מנקה את עצמו, ויש חמאמים שהם ברמה גבוהה יותר. באלה מדובר בטיפול אחד על אחד עם שמן ארגן המוקמי. מישהי משפשפת ומנקה אותך, מסרקת לך את השיער. פינוק שלא כדאי לפספס. אז אם אתם כבר מבקרים במרוקו, ורוצים להתחבר לתרבות המקומית - זו לגמריי חוויה ששווה לכם לעבור. תוכלו למצוא עשרות חמאמים בדרגות שונות ובאזורים שונים (ואף בחלק מהריאדים תוכלו למצוא מתחם חמאם) אני ממליצה בחום על La bain de Marrake בכתובת Bab Agnaou, 2 Derb Sedra.

איפה עוד שווה לעבור?

עוד מספר יעדים תיירותיים נחמדים במרקש, ששווים קפיצה:

  • ארמון וגני הבאהיה  Bahia בעיר העתיקה - ארמון עתיק ויפהיפה עם גינה אנדלוסית. 
  • גני מנרה (Menara gardens)
  • המדרסה – בית הספר ללימודי האיסלאם.
  • המוזיאון לאמנות מרוקאית (מודה שהאומנות במרוקו כל כך נוכחת בכל פינה, שלרגעים מוזר לחוות את כל האומנות ממוסגרת במוזיאון, אבל אם יש לכם זמן -שווה קפיצה).
מסע נשים במרוקו

מה אוכלים פה?! אירוח מרוקאי

מרקש היא חגיגה קולינרית, ותוכלו למצוא בה דוכני רחוב עם ספינג'ים, משימנות (לחם מרוקאי מתוק), וסירי ענק של מרק חרירה המפורסם. בנוסף, ברחבי המדינה (העיר העתיקה) תמצאו מגוון מסעדות חלקן מסורתיות עם טוויסט מודרני, חלקן מודרניות לחלוטין.

המלצה על 2 מסעדות מעולות, שהסטייל שלהן העיף אותי:

kolsi mezyan – מסעדה מרוקאית מודרנית מעולה ומלאה בסטייל.  NOMAD -מסעדה מעולה, עם טרסה הכי כייפית שיש.

ומה בלילה? עשו לכם יציאת ערב וקפצו ל - comptoir darna marrakech בר עם גוד וויב, אחלה מקום לצאת אליו בערב לדרינק ונשנוש.

מעבר לזה, במרקש יש משפחות מהקהילה היהודית שמארחות אצלם בבית לארוחות ערב בימי חול ובשבת. מעבר לאוכל המשובח כיד המלך, זו חוויה מומלצת שמאפשרת מפגש עם אחרוני הקהילה היהודית במרוקו. חפשו את טיטי או בלוריה אוחיון ותמסרו להן ד"ש חם ממני.

מרוקו למטייל העצמאי - חלק א
קוסקוס בהגשה מסורתית - טאגי'ן חימר

איפה ישנים במרוקו?! ריאד מרוקאי!

ב ר ו ר שבריאד ולא במלון רגיל, עכשיו השאלה רק איזה?! .

המדינה (העיר העתיקה) של מרקש מוצפת בריאדים ותוכלו למצוא לעצמכם ריאד מתאים בהתאם לתקציב ולסגנון שלכם. המלצה חמה ל -4 ריאדים אהובים עלי במרקש הם : riad jaaneman,Riad Carina, Riad up, Riad 42. שלושתם ריאדים יפהיפיים בעיצוב נעים שמשלב מסורת עם חדשנות- קו מרוקאי נקי ועדין. תמצאו בהם חדרים מפנקים, בריכה מתחת לקרני השמש וספא קטן.

https://www.pinterest.com/pin/76983474866927604/

מרקש כנקודת יציאה לטיולי יום

חלק מהיופי של מרקש, שהיא בסיס מעולה לטיול כוכב לערים ואיזורים נוספים:

  • הרי האטלס (אימליל הקסומה, הג'אבאל טובקל, ועמק האוריקה).
  • אסוואירה - עיר הנמל האגדית - עיר לבנה ויפה, שאל תפספסו בה ביקור בשום אופן! שעתיים וחצי נסיעה בדרך יפהיפיה , יקחו אתכם אליה, בדרך תעצרו בקאופרטיב הנשים, שם מכינים שמן אראגן ומוצרי טיפוח שונים. כשתגיעו לאסווירה, אחרי שתטיילו בסימטאותיה היפות - תפסו לכם ארוחת צהריים, או ערב אל מול שקיעה, באחת ממסעדות הדגים על הנמל, ותתענגו.
  • מפלי האוזוד - מסלול הליכה מתוק וקליל ובסופו מפלים, עם נקודות קפה כייפיות לאורך הדרך.
  • וורזאזאת - עיר הבירה של הברברים, מהצד השני של הרי האטלס, שבסמוך אליה - הקאסבה העתיקה אית בן חידו. נסיעה אליה היא סביב ה5 שעות, דרך יפהיפיה ומפותלת.

לכל המקומות תוכלו להגיע בתחבורה ציבורית (מוניות או אוטובוסים), וכמובן שתמיד אפשר לשכור רכב. במידה ותרצו לתפוס מונית, הגיעו לאחד מהמקומות האלו : באב דוקלה, או - תקסייאת ג'מע אל פנה.

איברהים ואני במפגש הראשון במרקש. אל תשכחו לעבור אצל בנו יוסוף ולמסור ממני ד"ש

ברור לכם שזוהי רק ההתחלה נכון? אבל מרקש כמו מרקש. סוד הקסם שלה, שהיא מתחילה ולא נגמרת. וגם אם תבקרו בה עשרות פעמים. תמיד תגלו משהו חדש.

מה העונה הטובה לנסיעה עצמאית במרוקו?

עקרונית מרוקו טובה לטיול כל השנה. כמובן שהנופים והאזורים השונים משתנים מעונה לעונה. מבחינת מזג אוויר - 2 טווחי הזמן המומלצים : אפריל - יוני וספטמבר-דצמבר. לפני שאתם סוגרים טיסה, מומלץ לבדוק שאתם לא נופלים על תאריכי הרמאדן. מה עוד? כל התשובות בבלוג.

מה העלות של טיול עצמאי למרוקו?

חלק מהקסם של מרוקו, שהיא מאפשרת מנעד מאוד רחב של חווית תיירות. מרוקו עצמה זולה יחסית (שקל אחד שווה ל 2.5 דירהאם +-) ותוכלו לתפור לעצמכם טיול מרגש ומעניין, החל ממאה דולר לאדם ליום (יש יגידו שאפילו פחות). ועד כמה מאות ואפילו אלפי דולרים, בהתאם למקומות הלינה שתבחרו, המסעדות, ואופן ההתנהלות שלכם. מה עוד? כל התשובות בבלוג

תמונה של הדסה יצחק שרת

הדסה יצחק שרת

יזמית עסקית-חברתית, מייסדת זואק, נשואה ליניב ואמא ליעל עומר ואורי. מתמחה באומנות מרוקאית, ומובילת תהליכי מנהיגות מקומית.

הרשמו לרשימת התפוצה שלנו​

תמונה של הדסה יצחק שרת

הדסה יצחק שרת

יזמית עסקית-חברתית, מייסדת זואק, נשואה ליניב ואמא ליעל עומר ואורי. מתמחה באומנות מרוקאית, ומובילת תהליכי מנהיגות מקומית.

שיתוף:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

6 Responses

    1. אהלן מיכל,
      כיף לשמוע.

      כשאנחנו גרנו שם - היינו בתהליך הוצאת דרכון מרוקאי - זה מה שאפשר לנו שהייה ארוכה, של מספר חודשים.
      כיום, ומאז הסכמי אברהם, פשוט להוציא ויזה - לשהייה של עד שבועיים\חודש מוצאים ויזה דרך הקונסוליה, או דיגיטלית דרך חברות שונות.
      בהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

סטודיו פתוח