אז מה הסוד של האמנות המרוקאית?
בכדי להבין את האומנות המרוקאית, צריך להבין את אומנות האסלאם, בכדי להבין את אומנות האסלאם, צריך להכיר את הערבסקה.
גם אם את המונח אינכם מכירים, (ויש להגיד שזו פאשלה רצינית של החברה שלנו, שהמונח ערבסקה הוא לא חלק מהשפה התרבותית פה, אבל, יש לנו הזדמנות לתקן!) סביר להניח שפגשתם.ן ערבסקות רבות במרחבים שונים - פה בישראל, במדינות מוסלמיות במזרח, ואף במדינות מערביות לחלוטין. על בדים, כלים, אריחים, מבנים וגדרות, במגוון חומרים וטכניקות.
המונח ערבסקה מגיע מצרפתית ((Arabesque) ומתאר עיטור, המבוסס על מערך מופשט של קווים וצורות החוזרים כדגם. הערבסקה המולסמית מופיעה באחת משני דרכים - כתשליב גיאומטרי או כאלמנטים מעולם הטבע – השזורים זה בזה.
על פי הדת המוסלמית אסור לצור דיוקנאות (דומה מאוד לאיסור היהודי על עשיית פסל ומסיכה), על כן התפתחה אומנות דתית זו, המבוססת על אלמנטים מהטבע, וצורות גיאומטריות. מעבר לאסתטיקה הייחודית, יש המייחסים לערבסקה משמעויות רוחניות ומסטיות, שקשורות בעולמות החוכמה הסופית של האסלאם.
השימוש בערבסקה על ידי אומני האסלאם, בעבר הרחוק ובהווה מאפיין מבני ציבור דתיים, בתי קודש וכתבי קודש מוסלמיים, וכמו כן – אלמנטים במרחב הפרטי והציבורי.
ערבסקות בנויות על בסיס של מרובעים, מחומשים ומשושים שמרכיבים צורות גאומטריות מורכבות. בסרטון הבא תוכלו ללמוד עוד על הערבסקה, ועל העולם המתמטי והפילוסופי שמאחוריה:
מציעה לכם ללבוש מדי פעם משקפי ערבסקה. תופתעו לגלות, כמה ערבסקות שזורות באופן טבעי בסביבה שלכם. במרצפות, אריחים, בדים, סורגים ובניינים.